Hooggevoeligheid en hoogsensitief zijn twee termen die los van elkaar gebruikt worden. Sommige mensen maken ook onderscheidt tussen deze twee termen. In mijn ogen betekenen ze hetzelfde maar wordt het in België meer hoogsensitief genoemd en in Nederland vaker hooggevoelig. Hierdoor is er verwarring gekomen over de verschillende termen.
Beide is dezelfde eigenschap maar dan met een andere benaming.
Een eigenschap of kenmerk is een verschijnsel dat typisch is voor een bepaalde persoon, voorwerp of zaak.
Een eigenschap
Het is belangrijk om te weten dat hooggevoeligheid een eigenschap is en dat je het niet BENT. We zeggen wel dat we hoogggevoelig zijn, net als dat je zegt dat je boos bent of verdrietig bent. Maar je bent het niet. Je is een onderdeel van jou. Er zitten voordelen en nadelen vast aan deze eigenschap. Die nadelen kun je ervaren als last en de voordelen als kracht.
Hooggevoelig zijn betekent dat het zenuwstelsel gevoeliger is voor prikkels. De prikkels kunnen extern zijn, dus alles wat van buitenaf komt. Maar ook intern, alles wat van binnenuit komt. De externe prikkels zijn alle prikkels vanuit je zintuigen. Dus die je kunt zien, horen, ruiken, proeven en voelen als in tastzin. De interne prikkels hebben te maken met gedachten, emoties en gevoelens. Als er een teveel aan prikkels zijn, is er grotere kans op over-prikkeling. Een hooggevoelig persoon is eigenlijk altijd op zoek naar balans tussen activiteit en rust.
Wetenschappelijk onderzoek
Tijdens wetenschappelijk onderzoek naar hooggevoeligheid in de hersenen, is gebleken dat de andere hersenwerking bij hooggevoeligheid ook echt aantoonbaar is.
Klinisch psychologe professor Elke van Hoof van de Vrije Universiteit Brussel, toont aan dat op basis van wetenschappelijk onderzoek hoogsensitieve personen de wereld op een andere manier beleven dan andere mensen. Ze presenteerde de resultaten op het eerste Internationale Congres voor Hoogsensitiviteit in Brussel.
‘Scans bewijzen het: ze dénken anders.’
‘Ons onderzoek toont aan dat mensen met hoogsensitiviteit (HSP) de wereld op een andere manier beleven dan mensen die de eigenschap niet hebben’
Onder de FMRI-scanneer reageren hoogsensitieve personen daadwerkelijk anders. Elke van Hoof zegt "wat we zien, is dat de hersenen van HSP onder de fMRI-scanner bij een bepaalde opdracht in meer gebieden oplichten dan die van de niet-HSP. Dat noemen we diepgaande verwerking. HSP denken dus niet zoals niet-HSP. Hun hersenen functioneren anders. Hoogsensitieve mensen krijgen daardoor vaak te horen dat ze de dingen te complex maken, dat ze veel te ver gaan met hun interpretaties. En omdat ze tot een minderheidsgroep behoren, lijken ze ‘raar’".
Anders voordoen dan je bent
Hoewel de term hooggevoeligheid steeds vaker gehoord wordt, is er ook nog steeds veel onduidelijkheid over. Daarbij komt dat niet iedereen bekend is met deze term en gevoeligheid in onze maatschappelijk al snel als zwakte wordt gezien. Hierdoor zijn hooggevoelige mensen snel geneigd om zich anders voor te doen dan ze zich voelen, om niet als zwak te worden gezien in de ogen van een niet hooggevoelig persoon en ook mee te kunnen blijven draaien in deze maatschappij.
Hooggevoeligheid is ontdekt door Elaine Aron. Deze eigenschap staat centraal in al haar onderzoeken. Deze onderzoeken zijn onder mede gebaseerd op de onderzoeken van de psychiater Carl Jung en psycholoog dr. Jerome Kagan. Het resultaat van deze onderzoeken laat zien dat hooggevoeligheid sterk aangeboren en genetisch bepaald is. Aron heeft alleen de benaming van deze eigenschap, anders dan de reguliere therapeutische psychologie, niet als geremd, verlegen of bedeesd en afwijkend genoemd, maar als een aangeboren hooggevoeligheid.
Liefs Marijke
Reactie plaatsen
Reacties