Hoe gaat het écht met je?

Mooie vraag, alleen tegenwoordig wel vaak automatisch gesteld. Het is er zo ingesleten bij iedereen om elkaar te vragen hoe het gaat als we elkaar tegenkomen, dat ik mij wel eens afvraag of het echt vanuit belangstelling wordt gevraagd of vanuit een gewoonte.

En daarna volgt dan ook vaak het automatische antwoord "goed hoor". En we gaan weer verder met de orde van de dag of over op een ander onderwerp. Maar onder die "goed hoor" gaat vaak meer pijn verschuild dan men aangeeft of laat zien. Veel mensen voelen zich helemaal niet goed, en zitten juist niet lekker in hun vel. We lopen allemaal met ons problemen en uitdagingen rond, maar delen deze steeds minder vaak. We houden ze bij onszelf omdat we kwijt zijn of mensen wel écht je verhaal willen horen.

Waar zijn we dan precies zo bang voor als we wel delen en laten zien hoe het met ons gaat?

  • Dat anderen zich zorgen over je gaan maken. Vooral naar je dierbaren toe laat je vaak niet altijd zien wat je eigenlijk echt voelt. Ze kunnen zich zorgen over je gaan maken en niet weten wat ze moeten doen om je te helpen. Je ziet de zorgen in hun ogen die ze naar jou toe hebben. Hierdoor kun jij je extra rot voelen omdat je er ook nog een schuldgevoel bij kunt krijgen. Zeggen dat het niet goed gaat laat je dan maar liever zitten. 
  • Voor afwijzing of afkeuring.. Als je verteld dat het niet goed met je gaat of dat je je ergens zorgen over maakt, kan het zijn dat mensen je minder leuk gaan vinden of dat je er niet meer bij hoort. Je bent bang dat mensen zich geen houding weten te geven als je verteld dat het niet goed met je gaat en dat ze afstand van je kunnen gaan nemen omdat ze niet weten wat je precies nodig hebt en er ook niet naar durven vragen. 
  • Dat mensen vinden dat het te lang duurt. Als je al een tijdje rondloopt met zorgen en negatieve gevoelens, kunnen anderen vinden dat je je ondertussen wel een beetje aanstelt en jezelf even een schop onder je kont moet geven. Hierdoor ga je na een tijdje een masker opzetten naar de buitenwereld om te laten zien dat het allemaal weer goed gaat, terwijl je je vanbinnen nog zit op te vreten. 
  • Dat mensen anders naar je gaan kijken. Als je in plaats van "goed" zegt dat het niet zo lekker gaat, kunnen mensen op een andere manier naar je gaan kijken. Uit medelijden of met een blik van "waar maak je je druk om". Op die manier is het niet prettig om je kwetsbaar op te stellen en houdt je het maar bij jezelf.
  • Ongevraagd advies gaan geven. Ken je dat, je stelt je kwetsbaar op en zegt dat het niet zo lekker met je gaat en meteen gaat de ander je vertellen wat je moet doen of wat zij hebben gedaan in dezelfde situatie. Ontzettend lief, maar niet altijd welkom. Wederom een reden om je kwetsbaarheid weg te stoppen en te zeggen dat het goed gaat.
  • Voor je eigen emoties die omhoog kunnen komen. Ook een leuke. Vraagt iemand hoe het met je gaat en wil deze oprecht luisteren naar je verhaal, schiet je vol en sta je te huilen bij de supermarkt. Potver, dat wil je niet nog eens. Dus voortaan gewoon maar zeggen dat het goed gaat!
  • Dat mensen denken dat je het niet aankunt. Als je aangeeft dat je iets moeilijk vindt of je ergens zorgen over maakt, kan het zijn dat de ander gaat denken dat je het niet aankunt. Dat je hulp nodig hebt in de vorm van therapie en/of medicijnen. Dat de situatie teveel van je vraagt waardoor je niet serieus wordt genomen in je verhaal. "Laat ik dan toch maar zeggen dat het goed gaat met mij".

Best veel redenen dus om je eigen gevoelens niet te durven delen en jezelf beter voor te doen dan je je voelt. En dit doen we dus allemaal. Er zijn er maar weinig die écht zichzelf durven laten zien en niets onder stoelen of banken steken.

En wat ook vaak gebeurd is dat we wél durven zeggen dat we ons niet goed voelen, maar dat we dit meteen maskeren met een positieve noot. "het gaat even niet zo lekker, maar het komt wel weer goed hoor". Of "ik voel me nu niet zo lekker, maar ja dat hebben we allemaal wel eens he?" Hierdoor ga je alsnog weg van het minder prettige gevoel en bagatelliseer je je gevoelens. 

En uiteraard is het ook niet handig, om in een drukke ruimte, op de vraag "gaat het goed" te reageren met een huilbui of een serenade over je ellende. Een "het gaat goed" kan soms handig en genoeg zijn in bepaalde omstandigheden. 

Ga maar eens na of jij jezelf helemaal laat zien in contact met de ander?? Vooral als het even niet zo lekker gaat.

Liefs Marijke

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.