hormonen bij stress en angst

Wat zijn hormonen?

Hormonen zijn stofjes die je lichaam zelf aanmaakt en die via de bloedbaan de organen en weefsels aansturen om allerlei lichaamsfuncties te regelen. Hormonen hebben invloed op zowel langlopende lichaamsprocessen, zoals de groei of de puberteit, als kortlopende lichaamsprocessen zoals bloeddruk en angstreacties.

Welke hormonen zijn aan het werk bij stress en angst?

  • Adrenaline
  • Noradrenaline
  • Cortisol

Adrenaline is een hormoon die je klaar maakt voor actie wanneer er acuut gevaar dreigt. Dit hormoon wordt klaargemaakt in de bijniermerg en zorgt voor een verhoogde hartslag, spanning in de spieren en dat je bloedsomloop sneller gaat stromen. Dit hormoon wordt als eerste klaargemaakt bij stress of angst.

Ook noradrenaline is een stresshormoon dat in het bijniermerg wordt geproduceerd. Deze homonen zorgen er, in kleine hoeveelheden, voor dat jij beter overzicht houdt en kun je drukke momenten (tijdelijk) beter aan. Maar als dit hormoon  teveel  of langdurig wordt aangemaakt gaat je lichaam over op je fight/ flight systeem.

Daarna wordt als reactie op stress of angst in het lichaam, het stresshormoon cortisol aangemaakt. Cortisol wordt gemaakt in de bijnierschors en zorgt er onder andere voor dat je bloedsuiker omhoog gaat zodat er extra energie is om te kunnen reageren. Ook schakelt het tijdelijk andere (op dat moment minder belangrijke) functies uit, zoals eten, slapen en voortplanting. Als de stress langdurig is, wordt er teveel cortisol aangemaakt en raakt het lichaam uitgeput met alle gevolgen van dien.

Het is dus belangrijk om stress en angsten voor te zijn of om deze aan te pakken als je er te veel van ervaart. Meer ontspanning en een rustig zenuwstelsel helpen mee om je hormoonstelsel optimaal te laten functioneren. Zo kun je voorkomen dat je langdurig gestrest bent of in een overspanning terecht komt.

Liefs Marijke

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.