adviezen voor ouders met hooggevoelige kinderen

Hooggevoelige kinderen nemen veel prikkels op uit de omgeving waardoor zij snel overprikkeld kunnen raken. Ook mee moeten doen draaien in een maatschappij die in hokjes denkt, helpt niet mee in het goed om kunnen gaan met hun hooggevoeligheid. Ze worden uitgedaagd om het uiterste van zichzelf te vragen. Hierbij gaan ze vaak over hun grenzen en kunnen ze niet altijd goed meekomen met leeftijd/klasgenootjes. Ze stoppen hun gevoeligheid weg want dat past niet in het ideaal plaatje.

 

Hoe kun je als ouder je hooggevoelige kind helpen?

  • Geef als ouder aan bij de leerkracht dat je kind hooggevoelig is en wat dat inhoudt. Zo kan er op school rekening worden gehouden met je kind en wordt je kind beter begrepen.
  • Gebruik hulpmiddelen. Geef oorkleppen of oordoppen mee naar school, activiteiten of drukke plekken. Zo kunnen de auditieve prikkels gedempt worden, wat kan helpen in de hoeveelheid prikkels die je kind ervaart. Een zonnebril of pet kan helpen bij fel zonlicht. Ook verzwaringmiddelen bij overprikkeling kunnen helpen.
  • Maak een dagplanning. Dit kan met plaatjes, picto’s, schrijven of een agenda. Laat hierin zien wat ze die dag te doen hebben zodat het overzichtelijk wordt. Dit geeft rust. Zo kun je ze ook voorbereiden op lastige situaties die gaan komen. Je kan het per dag aanbieden, maar ook per week. Dat is afhankelijk van je kind, en wat die prettig vindt.
  • Plan niet teveel activiteiten op een dag en ook niet achter elkaar. Hooggevoelige kinderen zijn gebaat bij veel rustmomenten tussen activiteiten door en na een activiteit. Ze worden onrustig van “teveel” en “te snel”, dus dit kun je beter voorkomen.
  • Praten en delen. Laat je kind vertellen hoe hij zich voelt of wat hij ergens van vindt. Ook al vind jij het anders of klopt het niet met wat jij hebt gehoord of gezien. Laat je kind eerst uitpraten en alles delen wat hem/haar dwarszit. Eventueel kun je nuanceren door te zeggen hoe jij dat ervaren hebt of hoe jij het zag, maar blijf in contact met het verhaal van je kind en trek het niet naar jezelf toe.
  • Laat ze hun grenzen aangeven. Wil jij dat je kind meegaat op visite, maar je kind wilt niet? Overleg dan samen wat wel werkt. Ook als ze ergens boos over zijn of verdrietig omdat ze het ergens niet mee eens zijn, laat ze dat dan aangeven. Je hoeft niet toe te geven, maar kunt wel aangeven dat je ze gehoord hebt en het fijn vindt dat ze het gedeeld hebben.
  • Gebruik een emotiekaart. Maak een kaart met verschillende emoties en laat ze op momenten dat ze een emotie ervaren aanwijzen wat ze voelen. Dit maakt het makkelijker om te benoemen wat ze voelen.
  • Gun je kind zijn/haar oplaad tijd. Merk je dat je kind overprikkeld raakt of is, vraag of hij/ zij behoefte heeft aan even alleen zijn. Maak een plekje in huis waar ze zich even terug kunnen trekken zodat ze zich weer op kunnen laden.
  • Geef ze niet teveel keuzes. Als een kind vermoeid is of al overprikkeld, probeer dan zo min mogelijk keuzes voor te schotelen. Dit kan ervoor zorgen dat ze niet goed kunnen kiezen of meer spanning ervaren. Vraag of jij voor ze moet kiezen als ze ergens zelf niet uitkomen. Of laat het voor een andere keer.

Dit zijn mijn tips om als ouders bij te dragen aan een zo goed mogelijke omgang met de hooggevoeligheid van je kind. Ik hoop dat jullie er iets aan hebben.

Liefs Marijke

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.