tien kenmerken van hooggevoeligheid

Hooggevoeligheid komt met een aantal specifieke kenmerken. Niet iedereen ervaart deze op dezelfde manier maar over het algemeen ervaren we wel vaak dezelfde. Hieronder een lijst met 10 veel voorkomende kenmerken:

1. Hooggevoelige personen hebben een intensiever en gedetailleerde waarneming.

Omdat de zintuigen scherper staan afgesteld beleven ze de sensaties ook meer. Ze proeven sterker, horen scherper, zien details die een ander vaak ontgaat, ruiken sterker en voelen vaak ook meer en sterker. Vaak voelen ze aan hoe een ander zich voelt of wat de ander nodig heeft, of wat er in een situatie nodig is. Maar ook interne prikkels voelen ze meer. Zo worden fysieke klachten ook vaak eerder en intenser ervaren en kunnen ze hier teveel op gericht zijn. En niet te vergeten hun gedachten, ook deze zijn intenser, wat ervoor kan zorgen dat ze teveel in hun hoofd zitten te piekeren en te malen. Het welbekende in cirkeltjes denken.

2. Hooggevoelige personen hebben meer moeite met drukte en prikkels.

Het zenuwstelsel van een hooggevoelig persoon heeft meer prikkels te verwerken, waardoor er ook méér tijd nodig is om deze te verwerken. Een verjaardag of een feestje is niet vanzelfsprekend voor iemand die hooggevoelig is. Liever zijn ze één op één met iemand zodat ze zich ook beter kunnen concentreren op de ander zonder afleiding. De kans op overprikkeling is bij een hooggevoelig persoon groter, aangezien er soms een teveel aan prikkels binnenkomen en deze niet meteen verwerkt kunnen worden. Hierdoor stapelen ze op en zorgen ze ervoor dat er een teveel aan prikkels verwerkt moeten worden. Dit is de welbekende overprikkeling.

3. Hooggevoelige personen hebben meer behoefte aan rust en alleen zijn.

Niet geheel onbegrijpelijk als de de eerste twee kenmerken leest. Als je veel prikkels moet verwerken, of al veel van je energie hebt weggegeven is het erg belangrijk om veel rust te nemen om weer energie bij te tanken. Dit voelt vaak als een eerste levensbehoefte. Als ze niet genoeg tijd nemen om te ontprikkelen en energie bij te tanken, is overbelasting vaak het gevolg. En als ze dán doorgaan, rennen ze richting overspanning. Dus balans is wederom het toverwoord hier. De dingen die ze kunnen doen om weer op te laden zijn bijvoorbeeld, yoga, meditatie, in bad gaan, slapen, staren in het niets, schrijven, sporten, creatief zijn of wandelen. 

4. Hooggevoelige personen zijn graag in de natuur en buiten.

De meeste hooggevoelige mensen vinden het heerlijk om op te laden in de natuur. De rust en de ruimte, de stilte en al die prachtige kleuren en geuren. Niets is lekkerder dan bosbaden. 

Hierbij even een wetenschappelijk stukje over de hersenen: Teveel stress beschadigt de frontale lob, die de amygdala moet remmen. De amygdala gaat door teveel aan stress krimpen. Met beweging komen en gelukshormonen vrij die ervoor kunnen zorgen dat de amygdala weer in zijn normale grote terugkeert en weer optimaal kan functioneren. Hierdoor kun je na een flinke wandeling het gevoel hebben dat je stressgevoel een stuk minder is of zelfs is verdwenen. Met wandelen krijg je dus meer rust in je hoofd.

5. Hooggevoelige personen zijn gevoeliger voor depressies, angsten en burn out.

Helaas is het ook voor een hooggevoelig persoon moeilijker om los te laten en blijven ze langer over dingen nadenken. Piekeren en malen is een dagelijks terugkerend probleem bij een hooggevoelig persoon. Dit is een reden dat ze zich ook vaker en sneller zorgen maken. Dit geldt voor de problemen van zichzelf maar ook de problemen van andere mensen kunnen ze erg bezighouden. Ook nadenken over alles wat ze hadden moeten doen of zeggen, en nog moeten doen is vermoeiend. En het te goed willen doen, zich voor veel dingen verantwoordelijk voelen, zichzelf afwijzen en bezig zijn met wat anderen van ze vinden kan ervoor zorgen dat de lat te hoog wordt gelegd en ze bezwijken onder de druk.

6. Hooggevoelige personen hebben moeite met veranderingen of verrassingen. 

Een verrassing lijkt leuk en dat is het voor de meeste mensen ook. Maar een hooggevoelig persoon kan behoorlijk van slag raken bij onverwachte situaties. Ze zijn het meest gebaat bij voorspelbaarheid en structuur. Ze willen graag weten waar ze aan toe zijn en houden niet van onzekerheden of onvoorbereide situaties.

7. Hooggevoelige personen zijn erg intuïtief.

De meeste hooggevoelige personen kunnen heel goed aanvoelen wat een persoon of situatie nodig heeft. Het onderbuikgevoel is sterk en kan ze goed richting of advies geven in een situatie. Helaas is het voor veel hooggevoelige mensen vaak ook een uitdaging om te luisteren naar dit gevoel en durven we er vaak niet goed op te vertrouwen. Het is een uitdaging om je gevoel te volgen, met name als het afwijkt van de verwachtingen van anderen of je daardoor nee moet zeggen tegen een ander. En omdat ze zo goed zijn in nadenken en piekeren, vervaagd het intuïtieve deel vaak naar de achtergrond. Super zonde, want het is juist een ontzettend mooi middel om je richting te geven.

8. Hooggevoelige personen zijn vaak teveel met de buitenwereld bezig.

Omdat ze dus zo goed voelen wat een ander of een situatie nodig heeft, zijn ze geneigd zich te richten op de ander. Nee zeggen is niet iets wat ze vaak makkelijk afgaat. Ze zijn empathisch, leven erg mee en willen graag helpen. Hun voelsprieten staan vaak naar buiten gericht. Ze gaan dan ook erg gemakkelijk mee in de energie van de ander of zijn bezig met wat een ander van ze vindt of over ze denkt. En ze passen zich makkelijk aan omdat ze bang zijn hun mening te geven of om de goede vrede te bewaren.

9. Hooggevoelige personen houden niet van onrecht, ruzie en liegen.

Hooggevoelige personen zijn gevoelig voor leugens, liegen en onrecht. Logisch natuurlijk als je alles extra sterk voelt. Ook onrecht, ruzie en liegen komen sterker binnen. Als iemand iets onaardig zegt kan dit vaak als regelrechte aanval voelen. Daar waar een ander zich erbij neerlegt en zich er niet druk om maakt kan een hooggevoelig persoon zich daar wel enorm druk om maken. 

Een hooggevoelig persoon heeft vaak ook moeite met al het leed in de wereld, trekt zich dit veel meer aan en zou willen dat hij/zij er een oplossing voor had.

10. Hooggevoelige personen voelen zich snel schuldig, zijn perfectionistisch en willen graag controle houden.

Schuldgevoelens kunnen ontstaan als je iets hebt gedaan of gezegd waar je later spijt van hebt. Of als iemand zegt dat je iets hebt gedaan waar je niet geheel bewust van bent geweest. Vaak is het helemaal niet nodig om je schuldig te voelen en maken we uiteraard allemaal wel eens een "fout". De bedoeling is dat we daar van leren maar een hooggevoelig persoon ervaart dat vaak niet zo. Die proberen bij voorbaat al te voorkomen dat ze iets fout doen of zich schuldig gaan voelen door controle te houden en alles perfect te willen doen. Niet haalbaar en kost enorm veel energie.

Liefs Marijke

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.