Onzekerheid

Onzeker zijn is het tegenovergestelde van zelfvertrouwen hebben. Onzekerheid is een emotie die valt onder de noemer angst. Want onzekerheid komt voort uit angst. Angst voor wat er gaat komen en of je het wel kunt. Vaak gaan hier allerlei gedachten aan vooraf "dat kan ik niet", "wat als het niet lukt" of "wie zit er op mij te wachten" . Het is alsof je vooraf al invult wat er allemaal mis kan gaan. Hierdoor neemt je onzekerheid uiteindelijk alleen maar meer toe. Eigenlijk kun je dus wel stellen dat onzekerheid voortkomt uit zelf saboterende gedachten.  

Iedereen is onzeker

We zijn allemaal wel eens onzeker en het kan voorkomen op alle terreinen. Als kersverse ouder, op onze nieuwe baan, in je relatie of vriendschappen, in de buurt van onbekende mensen, of je bent onzeker over je talenten en kennis. Dat is vrij normaal, want alles is nog nieuw dus je moet nog veel leren en het zijn vaak stukken van jezelf die je nog moet ontdekken of ontwikkelen. Maar als onzekerheid langdurig aanwezig is bij vrijwel alles wat je doet, dan kan het een probleem worden. Je maakt jezelf kleiner dan je bent, je laat kansen schieten, je houdt jezelf op de achtergrond terwijl je eigenlijk zoveel te zeggen hebt of je leunt op anderen omdat je zelf niet sterk in je schoenen staat. 

Hooggevoelige mensen hebben meer onzekerheden omdat ze vaak langduriger nadenken over uitkomsten en wat er allemaal mis kan gaan. Ze kunnen onzeker worden over wat ze voelen en de vraag of het van hunzelf is of van de ander. Ook of ze iets moeten met dat gevoel. Ze zijn vaak angstiger aangelegd waarbij de onzekerheid bij nieuwe uitdagingen groter is. Ook de vraag wat een ander van ze vindt en of ze wel de juiste keuzes maken maakt ze onzeker. 

Wie bepaald?

Eigenlijk laat je op dat moment je leven bepalen door anderen. Als jij een keuze maakt en iemand heeft daar kritiek op, zal je dit bij onzekerheid als waarheid gaan aannemen. Je hebt het idee dat de ander het beter weet waardoor jij aan je eigen keuzes gaat twijfelen.

Soms ga je vooraf al aan anderen vragen wat je zou moeten doen in een bepaalde situatie. Je zoekt naar zekerheid bij de ander. In de hoop dat de uitkomst dan beter zal zijn voor je en je zelf geen keuze hoeft te maken. Maar uiteindelijk kan alleen jij beslissen wat voor jou werkt en zal je dit ook ontdekken als je het spoor van een ander volgt. Dan kan je tot de conclusie komen dat het helemaal niet is wat jij voor ogen had en teveel naar de mening van een ander hebt geluisterd. 

Onzekerheid haalt je dus weg uit de verbinding met jezelf. Je gelooft niet in jezelf en in de ideeën, kennis, talenten of gaven die jij bezit. Zelfs als anderen jou vertellen hoe goed je het doet of hoe leuk bent, dan nog ben je er onzeker over. Want dat stemmetje in je hoofd verteld je anders. En die kan hardnekkig zijn!!

Bewust worden van waar je onzeker over bent, en dan toch proberen stappen te maken terwijl je het stemmetje in je hoofd laat praten, geeft je zelfvertrouwen. Want dan ga je zien dat het alleen maar een stem in je hoofd is die jou verteld dat je het niet kunt, maar dat je in werkelijkheid wel in staat bent om een uitdaging aan te gaan. Misschien eerst onzeker en met knikkende knieën, maar je zelfvertrouwen groeit naarmate je jezelf er verder in ontwikkeld en groeit door het toch te doen.

Liefs Marijke

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.