prikkelbaardarm syndroom en hooggevoeligheid

Is er een link met hooggevoeligheid en prikkelbaar darm syndroom? Ik denk van wel.

Allereerst wat is een prikkelbaar darm syndroom?

Het prikkelbare darm syndroom wordt ook wel spastische darm genoemd. Gekke naam misschien, maar spasme zijn ongecontroleerde bewegingen, en als je darm spastisch is betekent dat dus dat je darm ook deze ongecontroleerde bewegingen maakt. Dit kan pijnklachten geven, de stoelgang vertragen of versnellen, gasvorming en/of misselijkheid geven. Je darmen reageren duidelijk ergens op.

Als je darmklachten hebt die geen duidelijke verklaring hebben, dan kan het zijn dat het geschaard wordt onder de diagnose prikkelbare darm syndroom. Eigenlijk is het een verzamelnaam van symptomen die niet horen bij een ziektebeeld of aandoening maar wel klachten geeft. Soms zodanig, dat mensen veel klachten ervaren in het dagelijks leven. 

Aangezien er niks afwijkends te vinden is bij onderzoeken maar de diagnose gesteld wordt naar aanleiding van de klachten, voelen veel (hooggevoelige) mensen zich niet gehoord. Alsof ze gek zijn dat ze zoveel voelen maar er geen duidelijke verklaring voor is. Het kan ervoor zorgen dat je veel gaat piekeren over de klachten, wat dan als lastige bijwerking heeft dat het de klachten kan verergeren.

Ik geloof dat het brein en de darmen samenwerken. Wat betekent dat als je darmflora niet optimaal is, dit tevens klachten kan geven van somberheid, vermoeidheid of zelfs depressieve gevoelens. En andersom werkt het ook. 

Daarmee geloof ik ook dat als je niet lekker in je vel zit, veel piekert, problemen ervaart, in een chronische stress (situatie) zit,  een trauma niet goed kan verwerken, kan dit ervoor zorgen dat het klachten kan geven aan de darmen. Er wordt dan ook gezegd dat de darm het "tweede brein" is. 

En aangezien hooggevoelige mensen vaker piekeren, veel gevoelens en emoties ervaren, overprikkeld zijn en stress ervaren kunnen ze ook vaker klachten van de darmen ervaren. Het is dan dus niet zo dat het "maar tussen je oren zit" want de klachten zijn daadwerkelijk aanwezig en zijn echt niet fijn. Er kan alleen niks gevonden worden omdat het een intern proces is. Het is dus eigenlijk een reactie op een intern conflict. Mocht je dit conflict oplossen, kunnen ook de klachten spontaan verminderen.

Dus mocht je rondlopen met een emotionele situatie wat klachten geeft aan de darmen, kan het helpen om naar de oorzaak te gaan van deze emotie. Wanneer ervaar je een trigger? Wat is de fysieke reactie op de trigger? Wat doe je energetisch als je klachten ervaart? Mag het er zijn of stop je het weg? Kan je jezelf ondersteunen met goede voeding en supplementen of moeten de darmen extra ballast opruimen doordat je slecht voeding tot je neemt? Zorg je goed voor jezelf? Neem je genoeg rust/ontspanning? Voel je je veilig in de situatie waarin je zit?

Het zijn een aantal vragen die inzicht kunnen geven in de oorzaak van de fysieke klachten. Veel succes met dit helende proces. En vergeet niet, het is een proces en geen trucje!

Liefs Marijke

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.