Maatwerk

Coaching, cursussen, therapieen...dit alles vraagt veel maatwerk. Want wat vaak vergeten wordt is dat geen enkel mens hetzelfde is. Trauma's, opvoeding, omgevingsfactoren, mindset, genen, dit alles is heel bepalend hoe je op latere leeftijd met situaties omgaat. Wat je uit een boek geleerd hebt op school, geldt voor de gemiddelde mens. Maar als je iemand echt wilt helpen, is maatwerk nodig. Volledig gericht op het verhaal, de eigenschappen en mindset van de persoon voor je. Dat staat nergens in een boekje geschreven. 

Waar iemand met een veilige hechting gemakkelijk nieuwe uitdagingen durft aan te gaan, kan dat dat voor een onveilig gehecht persoon heel moeilijk zijn. Iemand die gemakkelijk met stress om kan gaan, zal ook meer prikkels aankunnen dan iemand die stressgevoeliger is. Iemand met een groot trauma zal zichzelf minder snel blootgeven dan een persoon met kleine trauma's. Iemand die heeft geleerd zijn gevoelens weg te stoppen zal minder snel zijn moeilijkheden verwerken dan iemand die zijn gevoelens gemakkelijk deelt. 

Ikzelf heb veel therapie en coaching gehad. Sommige waren heel waardevol, sommige voegde voor mij niets toe. Het is een persoonlijke reis die je maakt. Wat voor mij werkt kan voor een ander totaal niet werken. Ik ben zelf iemand die graag via het lichaam werkt. In het lichaam liggen die dingen opgeslagen die niet verwerkt zijn. Door via het lichaam in contact te komen met deze gevoelens is voor mij enorm waardevol. Ik kom bij emoties en beelden waarvan ik niet eens wist dat ik ze had weggestopt. 

Momenteel ben ik bezig met rebalancing. Hieronder een stukje uitleg over deze vorm van therapie: 

Rebalancing® is een lichaamsgerichte benadering waarbij je door aandacht en aanraking jezelf beter leert kennen, persoonlijk groeit en met positieve levensenergie de obstakels overwint die het leven ons brengt. Het helpt je stil te staan in het hier en nu en brengt je beter in contact met wie je écht bent.

Rebalancing sessies laten je ervaren hoe het is om jezelf op een nieuwe manier te leren kennen; alles wat je al over jezelf rationeel weet, is hier níet het uitgangspunt. Maar juist het ervaren van jezelf in je lichaam. Kunnen nadenken over jezelf, betekenis geven aan gebeurtenissen, zijn belangrijke rationele vaardigheden.Toch brengt inzicht alleen niet altijd de gewenste verandering. In gevoelens, zoals somberheid en fysieke signalen zoals pijn zit informatie opgeslagen. Dit zegt iets over wat je hebt meegemaakt, je overtuigingen en wat je hebt geleerd. Het gaat over wat je nodig hebt, wat je wilt en wie je in essentie ben. Aandacht geven aan wat je ervaart, maakt makkelijk duidelijk wat je lichaam je te vertellen heeft.

Het helpt mij enorm om overtuigingen en opgeslagen emoties los te laten. Vaak genoeg probeerde ik met mijn gedachten een gevoel te verklaren of op te lossen, maar daarmee ging ik voorbij aan het gevoel zelf en zet het zich alsnog vast in het lichaam. Door te voelen wat er in het lichaam gebeurd, zonder oordeel (moeilijk!!), kom ik steeds meer bij de essentie van "de klacht" en kan deze alsnog oplossen.

Weet dus, als je op zoek gaat naar een therapie, dat het een zoektocht kan zijn naar de juiste therapeut en therapie die bij jouw past. Soms kom je pas na vier verschillende therapeuten bij de juiste voor jou. Geef de moed niet meteen op als een therapie niet werkt. Ook voor jou is er een therapie, coach of therapeut die je kan helpen met jouw vraagstukken. 

Liefs Marijke

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.